Boeken bankcontroleren

Bankgegevens controleren

Hoofdmenu -> Banken
Een belangrijke stap om te kunnen controleren of u uw administratie goed heeft bijgehouden, is het controleren en kloppend maken van uw bankafschriften. U kunt uw bankrekeningen invoeren via hoofdmenu –> Programma –> instellingen –> banken. U kunt overzichten opvragen van de bank per maand en dag of per afschrift. U kunt ook direct de laatste XX afschriften of dagen bekijken.

Controle op afschriftnummers:

Voordat u begint met het controleren van de banksaldi is het van belang dat alle afschriften zijn ingevoerd. U kunt zelf afschriften toevoegen als het systeem ze nog niet voor u gemaakt heeft. Kleisteen maakt bijvoorbeeld automatisch een afschrift aan als u een betaling boekt en daarbij een afschriftnummer invoert. Ook de data van de afschriftregels moeten correct zijn. Foute boekingen (waarbij per ongeluk een fout afschriftnummer is ingevoerd) komen op deze wijze naar boven. Ook begin- en eindsaldo van de bankafschriften moeten eerst kloppen voordat u verder per afschrift kunt gaan controleren.

Controle op datum in geval van e-bankieren

Als u gebruik maakt van e-bankieren dan zal een controle van het saldo op afschriftnummer niet meer mogelijk zijn, maar zal dit per dag, op datum, plaatsvinden. U bekijkt uw bankgegevens dan nog uitsluitend per dag, de knop afschriften gebruikt u dan niet meer. Als u GEEN mt940 formaat gebruikt bij het importeren van uw bankgegevens voor het e-bankieren, dan zult u zelf met de hand datums en begin- en eindsaldo moeten invoeren om een volledige controle te kunnen doen. Dit komt doordat alleen het MT940 formaat de gegevens datum en eindsaldo meestuurt bij het downloaden.

OK

Als begin- en eindsaldo van een afschrift of datum zijn ingevoerd, kunt u de eindsaldi van uw afschriften of datums vergelijken met de eindsaldi in Kleisteen. Kleisteen geeft zelf aan of er een verschil is (met rode cijfers) of dat alles is ingevoerd. In dat laatste geval verschijnt er een groene OK. Als er verschillen zijn kunt u uw papieren bankafschrift (of een uitdraai van uw bankgegevens) vergelijken om de verschillen op te sporen en deze alsnog te boeken.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *